Tuin no image

Published on februari 9th, 2018 | by Ferry

0

Hoe monteer ik een rietmat?

Ben je van plan om rietmatten in je tuin te plaatsen, maar weet je niet hoe je dit het beste aan kunt pakken? In dit artikel geven we je enkele tips voor het monteren van rietmatten. De manier waarop je ze monteert is afhankelijk van de plek waar je ze wil plaatsen en van het materiaal waar je de rietmatten aan wil bevestigen. Door je vooraf goed in te lezen kun je deze klus binnen een mum van tijd uitvoeren.

Bepaal de plekken voor de rietmatten

Je zult eerst moeten weten op welke plekken je de rietmatten wilt monteren. Rietmatten kunnen namelijk op diverse manieren toegepast worden in jouw tuin. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om een lelijke muur te verbergen, om een oude schutting een nieuw uiterlijk te geven of om een tuinafscheiding te creëren. De plek waar je de rietmatten monteert bepaalt welke afmetingen de matten moeten hebben en hoe je ze het beste kan bevestigen.

Knip de matten op maat

Heb je bepaald op welke plekken je de rietmatten wil plaatsen? Dan kun je ze vast op maat knippen. De rietmatten zijn verkrijgbaar in meerdere afmetingen, waardoor de kans groot is dat je meteen de gewenste maat kan bestellen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je de matten zelf aanpassen. Houd de mat dan even vast op de plek waar deze moet komen. Je kunt dan met een potlood aangeven waar de mat afgeknipt moet worden. Vervolgens kun je de mat neerleggen en het overbodige eraf knippen. De matten zijn dan klaar om bevestigd te worden.

Bevestig de rietmatten met het juiste middel

De manier waarop je de rietmatten bevestigt is afhankelijk van het materiaal waar je ze tegenaan wil plaatsen. Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om de rietmatten vast te maken aan een hekwerk of aan gaas. Je hoeft dan alleen de rietmatten vast te maken met tiewraps. Het plaatsen van de rietmatten is dan zo gebeurd. Wil je de rietmatten tegen een houten schutting bevestigen? Dan kun je de rietmatten vastmaken door krammen in de schutting te timmeren. Ook voor deze manier van bevestigen heb je weinig tijd nodig. Als je de rietmatten tegen een bakstenen muur of tegen een betonnen schutting wil plaatsen, dan zal je wat meer stappen moeten doorlopen. Je kan de matten namelijk niet direct bevestigen tegen de muur of tegen het beton. Je zal eerst houten panlatten (smalle en dunne latjes) tegen de muur of schutting moeten plaatsen. Dit kun je doen met een speciale lijmsoort. Om de juiste plekken voor de panlatten te bepalen plaats je eerst een lat in de hoek. De afstand die tussen dit latje en de volgende lat zit, is gelijk aan de breedte van de rietmat. Je wil namelijk dat het latje precies is vastgemaakt op de ‘grens’ van twee rietmatten die naast elkaar geplaatst worden. Op deze manier zorg je ervoor dat je de zijkanten van de matten goed vast kunt maken. Dit voorkomt zijkanten die uitsteken waardoor de rietmatten een mooi en strak geheel vormen. Het plaatsen van de latten herhaal je over de gehele breedte van de muur of schutting. Voor extra stevigheid plaats je enkele extra latten tussen de al geplaatste latten. Je kunt dan de rietmatten vastmaken aan de latten met krammen. Doordat je de rietmatten niet direct kan monteren neemt dit meer tijd in beslag, maar het resultaat mag er zeker zijn.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑