Klussen no image

Published on april 30th, 2018 | by Ferry

0

Wat kun je allemaal met een houtklover?

De meeste huishoudens mogen hun huis dan verwarmen met gas of elektriciteit, de kachel en het vuur is gelukkig nog niet uit ons leven verdwenen, het tegenovergestelde. De gezelligheid en de aangename warmte die vuur biedt wordt steeds meer gewaardeerd. We barbecueën als nooit te voren en genieten van een kampvuur. Of het nu tijdens het kamperen of in de achtertuin is. Daarnaast laten steeds meer huishoudens een kachel inbouwen, om van deze warme gezelligheid te genieten. Er is alleen wel veel hout nodig voor deze warme gezelligheid.

Manieren om hout te klieven

Velen kopen hun hout via internet of een lokale houthandelaar. Het hout wordt vaak in een te grote maat aangeleverd en misschien ook nog niet voldoende gedroogd. Het is verstandig het hout te klieven: (hout in stukken hakken) met een houtklover. Het hout past zo in je kachel of vuurkorf, het brandt sneller, droogt sneller en zorgt daardoor voor minder uitstoot. Er zijn veel verschillende tools om je hout te klieven. De oude vertrouwde bijl bijvoorbeeld, een splijtkruis of een machinale houtklover. Deze tools maken van een houtstronk twee of vier delen die makkelijker in je kachel, open haard of vuurkorf passen.

Soorten houtklovers

Op Lumag.org is een groot assortiment aan houtklovers te vinden en elke klover heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het spijltkruis hakt het houtblok in één keer in vier stukken in plaats van twee, maar deze methode vergt spierkracht in plaats van stroom. De machinale houtklover vergt geen inspanning en hakt met veel kracht het hout in hele regelmatige blokken voor je. Je bent er dus altijd zeker van dat het hout in je kachel of vuurkorf past. Er is keus tussen staande en liggende houtklovers die werken op krachtstroom (230 en 400 volt) of benzine, voor particulier of professioneel gebruik. Je kunt ook altijd op houtklover terecht voor de keuze!


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑